Megdöbbentő milyen nyitott és világi volt Irán társadalma az 1970-es években-míg az USA egy CIA-puccsal meg nem döntötte a demokráciát - ALTERNATÍV HÍREK

Elhallgatott és a főáramú médiából szándékosan kihagyott hírek oldala

Megdöbbentő milyen nyitott és világi volt Irán társadalma az 1970-es években-míg az USA egy CIA-puccsal meg nem döntötte a demokráciát

Share This


Mohamed Moszadek egy ügyvéd volt, akit demokratikusan megválasztottak és kineveztek Irán miniszterelnökének. Az iráni olajkutak akkoriban az Angol-Iráni Olajtársaság kizárólagos tulajdonát képezték, és Moszadek megpróbált javítani a szerződés feltételein. A britek visszautasították, erre ő elhatározta, hogy államosítja az olajtársaságot.    

Az ügy óriási port kavart, annyira, hogy a Time magazin az 1951-es év emberének választotta, amiért tettével felbátorította a fejletlen országokat, hogy függetlenedjenek gyarmatosítóiktól. De a britek nem nyugodtak bele a helyzetbe, és Churchillnek sikerült meggyőznie Eisenhowert, hogy buktassa meg Moszadeket.

Ekkor az amerikaiak egy  CIA-puccsal megdöntötték a demokratikus Mossadeq hatalmát.


A teheráni amerikai nagykövetség egyik bunkerében tervezte meg a CIA, hogy hogyan döntse meg Moszadek hatalmát.
Ajax-hadműveletnek hívták.

Rengeteg megvesztegetés és félrevezetés árán a CIA megszerezte a sahnak és az ország más kulcsfiguráinak, köztük vallási vezetőknek, katonatiszteknek és lapigazgatóknak a támogatását, így hát 1953-ban megbuktatták Moszadeket.

Emiatt az epizód miatt 1979-ben, az iszlám forradalom idején a diákok megszállták az amerikai követséget, és több mint egy évig túszként fogva tartottak mintegy ötven diplomatát. Attól tartottak, hogy a követség ugyanúgy összeesküszik Khomeini ajatollah ellen, ahogy annak idején Moszadek ellen. A közvélemény Iránban és az USA-ban is jól emlékszik ezekre az eseményekre.
 



Európával a forradalom óta (1979) a kapcsolatok ingadozóak. 1992-ben az iráni Kurd Demokratikus Párt több tagjának és főtitkárának, Abdulrahman Gasszemlu berlini meggyilkolása miatt megszakadt az unió és Teherán közötti „kritikus párbeszéd” folyamata.

 A kapcsolatokat végül csak 1997-ben Khatami megválasztásával vették fel újra. 2003-ban, épp, amikor az iraki háború elkezdődött, az unió, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia képviseletével tárgyalásokba kezdett az iráni nukleáris programról. Teherán elfogadott bizonyos engedményeket: a dúsítási program befagyasztását és az atomsorompó-egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvének elfogadását stb.

De az USA, megrészegedve a könnyű katonai győzelemtől, megakadályozta a tárgyalások folytatását. 2006 decemberében az unió megszavazta a Biztonsági Tanács 1737-es határozatát, az első Irán-ellenes ENSZ-szankciók bevezetését. Sőt az Unió még szigorúbb embargót léptetett életbe az iráni olajexportra, és befagyasztotta az Iráni Központi Bank számláit.


(SBG Buddha - VilagHelyzete.com)
◢ BLOG: VilagHelyzete.com 
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhattok bármilyen üzenetet és hozzászólást!

📌Tucker Carlson teljes interjúja Vlagyimir Putyinnal magyar felirattal - Videó

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

Israel War in Cartoons 12

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT